vineri, 2 octombrie 2009

Fiziologie si bretele


Intrebarea-i simpla: de ce sa porti bretele in loc de curea, cat timp nu esti un burtos de exceptie, care nu poate purta curea?! Raspunsul e si el simplu, doar ca-i prea putin cunoscut.

In primul rand, de ce sa NU porti bretele? Pentru ca sunt caraghioase, ar spune majoritatea (care nu poarta bretele). Pentru ca atunci cand treci de la curea la bretele, ai o vreme senzatia foarte ciudata ca umbli fara pantaloni, ar spune minoritatea (care a purtat bretele cel putin o data). Pentru ca intotdeauna se va gasi cineva care sa te traga de ele, ar spune minoritatea minoritara (care poarta bretele).

In al doilea rand, de ce sa NU porti curea? Aici e-aici, ca intram in putina fiziologie umana: dupa cum se stie si cunoaste, in cavitatea toracica se afla si niste organe numite “plamani” (cu care unii respira, iar altii fumeaza). Partile lor inferioare (care se cheama “varfurile plamanilor”) stau pe un muschi subtire, orizontal, care desparte cavitatea toracica de cea abdominala – unde se afla alte organe, numite “stomac”, “intestine”, “ficat”, etc. Smecheria este urmatoarea: cureaua preseaza organele din abdomen, care preseaza “in sus” diafragma, care preseaza varfurile plamanilor, care in timp se chircesc si nu mai participa la respiratie. Adica alveolele lor isi micsoreaza treptat volumul si nu mai sunt bune de nimic.

Dar daca nimic nu preseaza organele din abdomen, ele se lasa in jos (gravitatia, bat-o vina), astfel incat diafragma se curbeaza si ea in jos (devine concava), iar varfurile plamanilor au spatiu suficient ca sa participe la respiratie, iar alveolele lor sa ramana functionale. Pe termen lung, capacitatea pulmonara se mentine constanta (la purtatorii de bretele), si se micsoreaza treptat (la purtatorii de curea).

Buninteles, nu-i zor nevoie sa porti bretele: n-ai decat sa faci o juma’ de ora de gimnastica pe zi, in fiecare zi a vietisoarei tale, si esti bun-teafar, plamanii iti sunt ca noi.

Dar vorba-i: faci? Eu, de exemplu, nu fac. Asa ca port bretele.

4 comentarii:

Geocer spunea...

Sefu, am priceput si-ti dau drepate. Chiar am observat o anumita durere cam la nivelul diafragmei, daca n-o fi chiar la partea inferioara a plamanului.

Silvia spunea...

Eu nu am inteles niciodata de ce trebuie sa stringi cureaua atit de mult incit sa iti preseze organele si nu suficient de mult incit sa nu iti cada pantalonii.

amishor spunea...

Explicatia pe care o oferi cu fiziologia umana se aplica si in cazul sutienelor? Ele afecteaza plamanii sau alte organe interne? Si daca da, ce anume ai recomanda in locul lor? :)

Mihai Buzea spunea...

@ geocer: razi tu, razi, harap-alb, da' io iti propun sa ma verifici experimental: incinge-te cu o curea si alearga 5 minute (si un sprint de 30 de secunde e suficient, daca ai chef), apoi fa acelasi lucru, de data asta cu pantalonii tinuti de bretele. simti imediat ritmul respiratiei, si cum sufera diafragma din cauza lui curea!

@ silvia: ca sa obtii talie subtire si te scurga barbatii din ochi (preferabil ca "barbatii" aia sa fie batranei alcoolici libidinosi, pentru sporirea efectului de "succes erotic"). nu mai e nevoie sa spun de ce "talia subtire" e buna la agatat, heya?!

@ amishor: alta umorista! coane geocer, vezi ca ai concurenta, amishor nu iarta nimic!
raspuns a la radio erevan: se aplica, dar doar partial. sutienul nu-ti striveste plamanii asa cum face cureaua. dar iti leneste muschii pieptului pe termen lung, si dintr-un auxiliar al sanului, sutienul devine o necesitate si o a doua natura. solutia nu e sa treci la bretele (care nu ajuta la mentinerea tonusului muscular al pectoralilor), ci sa faci gimnastica: simplu si la obiect! daca n-ai ragaz (ca toata lumea), sau ti-e lene (ca mie), n-ai decat sa faci "lumanarea" de vreo 3 ori pe saptamana si e absolut suficient.

si daca n-o fi, prinde orbul, scoate-i ochii: peste 30 de ani (asta am vrut sa spun cu "termen lung", ce credeai?!) io o sa fiu bine-mersi, oale si ulcele! n-o sa ai cui cere banii inapoi, he-he!