vineri, 16 octombrie 2009

Putina shakespearologie: azi, “Lear”



Datorita acestui ferment cultural care se numeste domnisoara Dana, hop c-am mers si la teatru. Si nu la orice teatru, ci la teatrul Bulandra, unde eu unul nu mai calcasem de vreun deceniu (am nimerit atunci la o incredibila serie de trei piese proaste, si-mi jurasem sa nu-i mai calc vreodata pragul). Da’ ce, te pui cu domnisoara Dana…?!

Aflu si ca piesa e adaptare dupa "Regele Lear" (foarte lunga, dupa cum se stie), intr-o montare modernista (care pe mine ma depaseste), iar toate rolurile sunt interpretate de actrite! Pana aici, mi-am zis, ia sa dau eu biletul inapoi, pai ce, ne batem joc de Shakespeare?! Dar mi-a fost rusine sa nu par misogin (ca de obicei), asa ca m-am dus.

Si acum vine surpriza. De ani si ani n-am mai vazut o piesa asa fain montata si jucata, pe parola de onoare! Nu zic nimic de regizorul Andrei Serban, ca toata lumea stie ca asta-i geniu (chiar, cum s-o fi descurcat cu atata muieret pe cap?! Talentate foc, nu zic, dar totusi femei, certarete si pizmase! V-am zis io ca-s misogin?); dar tandemul Mariana Mihut – Dorina Chiriac m-a lasat masca. Au jucat fabulos, nu vreau sa zic vorba mare, dar asa ceva mai rar: Mariana Mihut a fost un Rege Lear de mare exceptie (chiar dac-a fost asa modernist, sau poate tocmai d-aia), iar Dorina Chiriac a facut un Bufon cum n-am mai vazut: nici nu ma gandisem vreodata ca din rolul ala se poate scoate asa ceva. Fata asta e cineva, ma tot screm sa ma dumiresc, cum poate un talent atat de mare sa incapa intr-un corp atat de mic?!

Mai vreau sa zic si de alt cuplu, Daniela Nane – Irina Ungureanu (Goneril si Regan, fetele cele mari ale regelui), care au jucat splendid, da’ ochiul meu de misogin a remarcat si cat de splendid arata amandoua: da, este corect, asemenea femei il pot prosti chiar si pe-un Rege!

Poate ca cel mai ingrat rol l-a avut Nicoleta Hancu (Cordelia, fata cea mica si buna la inima – chiar, cum se zice “Praslea” la feminin?!), care s-a descurcat onorabil, dar rolul nu i-a permis mai mult: eu de cand spun ca bunatatea plictiseste si doar rautatea intereseaza? Pai, vedeti?

Un rol foarte gras i-a picat Rodicai Lazar, care a stors din el tot ce se putea: Edmund, bastardul cel rau si intrigant. Evident, a fost aplaudata din rasputeri, ba i s-a strigat si “Bravo!” (eu am strigat, dar ce conteaza?!), numai ca vin si va intreb: nu cumva cucoanele din public, care-si inroseau palmele aplaudand-o, au fost oarecum sensibile la farmecul seductiei sale (a personajului sau)? E, aud? Adica, mai pe sleau vorbind, cate dintre spectatoare or avea instincte lesbi…?!

Cate, zic, in afara de mine, care-s stiut ca un cal breaz: si misogin, si lesbian, manca-v-as leafa!

Hai la teatru, ca-i rost de cultura, sa ne facem destepti in cap!

5 comentarii:

amishor spunea...

@misu: In cunostinta de cauza (ca doar am fost si eu la piesa cu tine), as dori sa adaug urmatorul aspect care ti-a scapat din vedere (deh, tu cu ochii la fetele Regelui…): decorul a fost exceptional realizat, plasat in mijlocul spectatorilor si creand senzatia de implicare a acestora in evenimente.
Probabil ca un ochi format ar mai sesiza si alte lucruri deosebite la o piesa care a fost intr-adevar foarte reusita!
Si, fiindca la fel ca tine, am plecat de acasa cu prejudecati, imi fac mea culpa si ii spun Domnisoarei Dana sa mai aiba si alte initiative de acest fel.

Anonim spunea...

Bravo man! Placut comentariu nuantzat, m-as baga acuma la bilete! Da acuma zic si io...e vreo fomeie care tie nu-ti place??? Ever???

Dana spunea...

@ Dl. Gika & @ Amishor

Atunci va propun amandurora la Odeon pe 31 oct sau 1 nov

In cadrul Festivalului National de Teatru
CANTAREATA CHEALA
ORA 19 00

de
Eugene Ionesco
Regia
Jean-Luc Lagarce

Productie a Cie Les Intempestif, Besancon, Franta
Durata 1h 30'
Pret bilete intreg 53 lei, redus 26,50 lei
Spectacol cu supratitrare
in limba romana

V-as propune mai multe din cadrul Festivalului de Teatru, dar pica prost cand ma hingheresc astia cu mersul la Paris ... :(

Mihai Buzea spunea...

@ amishor: ce decor sa mai vad, cu mintea prastie de la romul lui
K-isa...?!

@ anonymous: bre, du-te ca n-o sa-ti para rau; da' pe urma sa nu vii la mine sm^rc^ind mucii de plans, ca sa-ti fac io lipeala cu irina ungureanu, ca io nu ma tin de-asa ceva!
nu ma mai tin...

si be mic: nu, da' nici n-am intalnit-o pe prietena, c-atunci cine stie, descopeream si io o femeie care sa nu-mi placa!

@ dana: hai mai bine pe 1 noiembrie, ca e cu noroc! am eu un shpuribus la date!

Dana spunea...

1 sa fie atunci. Dar sa vaz ce zic si fetele-fetele. Si ma bazez pe tine la ridicat biletele?