marți, 20 septembrie 2011

Când California îți rămâne mică

Toate bune şi frumoase, da' ce să vezi? Mi-a sărit Jenică la jugulară! Şi asta încă nu m-ar ucide definitiv, numai că exoticul Jenică nici măcar nu citise ce scrisesem eu, vorbea aşa, din pură plăcere a contradicţiei ( tipic pentru oamenii de stânga). Când s-a băgat şi Răzvan, pe care voi îl ştiţi sub numele de Oter, am simţit că mă sufoc. 

Despre ce e vorba? Păi, am scris eu că m-au impresionat sedefiştii din San Francisco (şi cei din Santa Barbara, de altfel). Întrebarea era: ei sunt de vină pentru situaţia în care au ajuns? Sau ei sunt nişte victime colaterale ale sistemului american, axat pe performanţă şi total inuman cu cei care n-au reuşit să ţină pasul?

Jenică, vituperant, susţinea că vina e numai a lor, pentru că „se droghează”. Oterul, mai ponderat, susţinea ca vina e numai a lor, pentru că „unii oameni pur şi simplu nu se pot adapta la viaţa modernă şi la cerinţele ei”, şi a dat şi exemple din experienţa personală de emigrant. Eu, pe de altă parte, înclinam să cred că mingea e mai spre mijloc: poate că oamenii ăia, cel puţin o parte din ei, au avut la un moment dat un „derapaj” în viaţă, iar modul social de organizare nu le-a dat o a doua şansă, odată ce ar fi depăşit „derapajul”. Aveam şi motive să ader la punctul ăsta de vedere: am trecut prin aşa ceva şi ştiu cât de imens de greu e să revii la o viaţă normală, care pe termen lung e la fel de inutilă ca o viaţă dusă prin gunoaie: de murit, tot mori. Sau, în exprimarea lui Grecku: „Omu', ca tâmplaru': trăieşte ce trăieşte şi dup-aia moare”.

Bref: eu susţineam (şi continui să cred), că „efectul evanghelistului Luca” explică foarte bine situaţia lor: „Cui are, i se va mai da, iar de la cel care n-are, încă se va mai lua”. Exemplificări: când eşti şomer, nu găseşti de muncă să dai cu tunul, iar când lucrezi, patronii tot încercă să te fure unul de la altul (de parcă n-ar fi atâţia candidaţi care aşteaptă la uşă!). Când eşti virgin, n-ai parte de sex pentru că fetele fug de tine pe motiv că „n-ai experienţă”, şi dacă nu se-ntâmplă vreo minune cerească (sau nu te duci la curve), virgin eşti, virgin rămâi. Când ai bani, toată lumea se înghesuie să te împrumute cu şi mai mulţi bani, iar când n-ai, nu te-mprumută nimeni cu vreo para chioară. Şi aşa mai departe.

Ăsta era punctul meu de vedere, dar ce, am putut să scot vreun cuvânt, de gura lui Jenică?! Ţi-ai găsit! Taca-taca şi taca-taca, m-a zăpăcit de cap: o ţinea una şi bună cu drogurile lui, deşi la un moment dat a concedat că există multe alte „dependenţe” care duc la acelaşi rezultat. Mă gândeam la un exerciţiu de imaginaţie: ai 60 de ani, trăieşti în gunoi, unde găseşti zdrenţe împuţite cu care te îmbraci, resturi de mâncare cu care te saturi, sticle de băutură neterminate din care-ţi încropeşti raţia zilnică de alcool, chiştoace din care te rezolvi şi cu tutunul. La un moment dat, cine ştie cum, vrei să ieşi din situaţia asta. Ce faci? Acte n-ai, bani n-ai, puţi. Ce faci, concret? Unde te duci, cui te adresezi? Există vreo instanţă, de orice fel, guvernamentală sau particulară, care să te ajute GRATIS?!

Aici am primit lovitura decisivă. În ring a intrat Scame, cu aroganţa ei legendară, de colhoznică fruntaşă în producţie: „Există, bă. Există. Căcălău. Habar n-ai tu. Ai stat două săptămâni acolo, încuiat practic în debaraua lu' sor-ta, şi te dai mare americanolog. Ia mai taci”.

6 comentarii:

edi spunea...

imi place de "Scame".
v-a lasat sa va jucati dar cand v-ati luat-o in cap v-a taiat-o scurt :P

ciprian teodorescu spunea...

doua idei punctez ,Mihai:
a.daca scame asta e asa inteligenta,de ce nu zice ea care ar fi solutia?
b.referitor la aia de 60,care au ajuns in halul asta o sa-ti zic pe scurt o poveste.
am un amic,poreclit "pictoru".
el s-a "imprietenit"de vreo 3 ani cu un ciudat de brasovean,nea Nae,care sta pe plaja de la 2 mai cat tine sezonu cald,de pri iunie pana in septembrie.
ei bine,ce face nea Nae asta?pai ce sa faca,cauta prin gunoaie,mananca resturi,aduna mucuri de tzigara,aduna corturi putrezite si sta in ele....
pe plaja se da instructor de inot,ca sa atraga gasculitzele.
cum poti sa fi asa la 50 de ani ,numai Dumnezeu stie.
Pictoru mi-a spus ca totusi are casa ,la Brasov,si ca il tine masa.deci un acoperis tot are.dar de ce cauta prin gunoaie???
personaj de ne-inteles,oricum.
deci,exemple cu din astia ajunsi in halu asta la 60 de ani,dupa cum vezi,sunt si pe-aici.
totul e sa ai curaj sa ii intrebi pe ei de ce fac asta?
eu sunt sigur ca multi au ajuns asa pentru ca asa vor ei.la un moment dat cineva chiar i-a ajutat,probabil.

Anonim spunea...

io (Scame) vreau sa ma clarific. Zic ca dnu Oterul are maxima dreptate cu neadaptarea, si ce zice Jenica e adevarat, da' drogurile ca si alcoolul de altfel sunt doar coping mechanisms (Gika aici o sa dea cuvantul bun in romana pt coping)

Unde marcheaza Gika nu e la argumentul aia saraci tot saraci, aia bogati tot bogati - argument comunist, by the way! - ci la faptul ca undeva a intervenit un derapaj pe traseu. Multi din homelesii astia daca te apuci sa stai de vorba (asumand ca-i gasesti intr-un moment lucid, si ne-chimic) auzi ca au copii in finante, familii bine merci, si ca chiar au avut cariere, etc, pana la un moment cand s-a rupt filmul si s-au 'desprins' din sistem.
Apropos de reintegrare - daca chiar ar vrea acest lucru (pe care nu-l vor, sau nu sunt inca capabili sa-l vrea), exista intr-adevar sisteme ale statului sau sisteme comunitare (vezi colectele bisericilor, etc), care sa-i ajute - ie. shelteruri gratuite, cantinele saracilor, centre ambulante de dezintoxicare etc, etc...adica doar sa vrea omu!
Tot l-am intrebat pe Gika de ce n-a ajuns la LA, unde e o strada faimoasa numita Skid Row (era si o trupa de rockeri in tineretea noastra) celebra la loc de homelesi si unde se furnizeaza si asemenea servicii sociale.
...da pana la urma stiti cum e...toate acestea sunt doar teoretice.
Gika, mai asteptam reflectii pe alte teme, si mai ales ca sa vedem ce comenteaza prietenii!

Mihai Buzea spunea...

@ edi: ia-o de nevasta.

@ ciprian: a) nu cred ca exista vreo solutie. daca exista, cineva o gasea pana acum.
b) povestea "Pictorului" ma inspira la un alt post. Cu legatura, buninteles.

@ scame: unde marchezi tu: la partea aia cu desprinderea din sistem. ia sa mai scriu eu un post.

ciprian teodorescu spunea...

aaa,ca tot veni vorba de Skid Row,adica unde dai si unde crapa:
ce-o mai fi facand frumushelu'de Sebastian Bach,si-o mai fura cd-urile din magazine,o mai face ravagii sentimentale sau.....s-o fi ingrasat ca un porc mancand de la Mc'hoit?//intreb si io asa,de curiozitate...

ciprian teodorescu spunea...

ce ma amuza faza cu"ia-o de nevasta".