luni, 30 septembrie 2013

Cranberries

Se spune ca romanii sunt prosti. Despre alti romani n-as garanta, dar despre mine sunt sigur: sunt prost de-mpung. Mai precis, eram, adica am fost, timp de 17 ani.  Si nu numai eu: toata gasca mea de munte e-n aceeasi oala.

Pentru ca, de ce: noi mergem impreuna pe munte din 1993. Mai mult sau mai putin in aceeasi formula (de fapt, mai putin, ca unii au renuntat, altii noi au aparut, ma rog cum e-ntotdeauna), dar eu incepusem sa merg pe munte in 1988 (in Bucegi, dar orisicum!). Ceilalti inca dinainte, de prin 1987, dar pe vremea aia nu ne cunosteam, deci hai sa ramana ’93 ca an de reper.

Bun, din ’93 si pana acum trei ani (adica in 2010!), noi nu stiam ca merisoarele (cranberries, pentru cei care nu mai stiu romaneste) sunt de mancare! Mi-e inexplicabil de rusine, dar asta e adevarul. Stiam sa recunoastem fragii, murele, agrisele, zmeura, afinele, ba chiar si scorusele si paducelele (dar nu le mancam decat la nevoie, c-au gust fainos), dar habar n-aveam ca merisoarele sunt comestibile. Cunosteam pana si “nebunelele” (p-astea nu le stiu in engleza), ca sa ne ferim de ele; mai mult, puteam sa recunoastem floarea de merisor (“rhododendron”, cum i se spunea pe atunci) si stiam ca este comestibila, dar nu ne-a dus mintea ca dintr-o floare comestibila rezulta un fruct comestibil. Vine-va a crede? Mie inca nu! Si doar eu sunt prostul din fabula…

De anul asta am vazut pietele din Bucuresti invadate de merisoare marketate ca “Merisoare de Sibiu” – de parca asta ar fi un titlu de noblete, sau ceva. Enfin, nu ma pun eu acum la mintea pietasilor romani.

Dar ma pun la mintea amicului Grecku, cunoscut si ca Stele, pentru cititorii Berilor de Aur: ce credeti ca explica asta-vara amicul, plin de zel pedagogic, unei vieneze cu sani frumosi? Cica “exista doua varietati de afine (huckleberries in americaneste, billberries in englezeste, blueberries in European pidgin), dintre care una e comestibila, asta”, si amicul baga o afina-n gura, “iar cealalta este otravitoare, adica, uite, asta”, si amicul culege o afina d-aia otravitoarele si i-o baga vienenezei sub nas. Am intervenit, scarbit de atata ignoranta, dar fara sa zic nimic: i-am luat afina din mana si-am mancat-o. Apoi i-am zis fetei: “Ambele varietati sunt bune de mancare. Dumnealui nu se pricepe”. Vieneza a oftat admirativ: “Ah, so!”.

Concluzia? Intr-adevar, romanii sunt prin traditie prosti, adica ignoranti. Dar sunt capabili sa invete: daca merisoarele sunt la vanzare in piete, inseamna ca cineva le si cumpara, corect? Pai, daca babetul vesel care misuna printre tarabe a ajuns sa-si dea pensia pe cranberries, inseamna ca poporul asta mai are o sansa!

2 comentarii:

ciprian teodorescu spunea...

omule,te faci aiurea prost,pentru ca stii bine ca nu esti iar articolele tale confirma acest lucru.ideea e ,ca facand o tura de cercetare in zona Comana,Teiusu-Mironesti,pe malul drept al Argesului,cum mergi spre varsarea lui in Dunare,am descoperit...America,pardon,porumbele,ma Mihai.am cules o punga d'aia la un leu si acasa cand am venit am deschis prietenul google(goagal,cum ar spune marii telectuali ai patriei noastre)si am aflat ca el,porumbarul,contine amigdalina,sau vitamina B17,impotriva cancerului si ca are de nu stiu cate ori mai multa vitamina C decat alte fruct.na pofti,uite cate invata un om itr-o viata.

Mihai Buzea spunea...

@ ciprian teodorescu: dar ai vazut ce acre sunt? cand eram mic, in satul meu se culegeau porumbe cu sacii, dar nu pentru magiun sau ceva, ci ca sa "dea culoare" la rachiu. ce culoare sa dea, ca taranii mei beau rachiul asa de repede, ca n-avea timp sa extraga culoarea (mov!) din fructe. bine, iti dai seama ca femeile le adunau, in speranta ca o sa-i faca pe barbati sa mai tina de rachiul ala pana mai spre Craciun. ti-ai gasit! :)
Apropo, americanii zic "sloe" la porumba, in caz ca vrei s-o cauti pe net, sa vezi si altii ce zic, ca ai nostri normal c-o lauda pe toate partile, de parca dacii au pus coada la... porumba!