joi, 17 septembrie 2009

Anonymous

Cum tot n-am somn, am stat azi noapte, am frunzarit prin postarile mai vechi si am avut surpriza sa descopar acest inedit comment (la postul „Ziua tiganilor”, din 6 iunie a.c., http://berile-de-aur.blogspot.com/2009/04/ziua-tiganilor.html). Il iau cu copy paste, fara sa ma ating de continut:

Anonymous said...

dragii mei conationali(eu sunt tigan)...vad ca sunteti nedumeriti in legatura cu denumirea de rrom...sa va explic: asa ne zicem noi pe limba noastra. adica: daca vrei sa intrebi pe cineva daca e tigan, spui " san rrom? " sau rromni (tiganca)...nu e o denumire adoptata de fason...exact cum pe romaneste se spune " olandez" iar ei, olandezii, isi spun dutch...vezi melodiile tiganesti in care se spune hai rromale !!! ( hai tigane !!!)...tigan cred ca vine din greaca, si inseamna " de neatins "...un alt fapt pe care vreau sa-l semnalez ar fi ca, intamplarea a facut sa invat limba greaca...exista sute, daca nu mii de cuvinte tiganesti care suna la fel si inseamna acelasi lucru cu cele grecesti...bunaoara : floare- luludi; oase - cocala ( a se vedea cuvantul cocalar); casatorit- pandreme; imbratisare - angalia; clopot - cuduni etc. scuze pentru scrierea fonetica...ce vreau sa sugerez este faptul ca intr-adevar, tiganii au locuit foarte mult timp in imperiul bizantin, de unde si denumirea aceasta de rrom...in greaca vorbita de vulg, om sau cetatean sau grec se spune romios...asa insemnand locuitor al imperiului ( roman)...nu tin neaparat la aceasta denumire...dar daca asa ne spunem noi, care-i problema?ce aveti cu noi? daca eram asa de jegosi si de rai, de ce romanii( adica valahii) ne-ati facut sclavii vostrii? cu ce drept? oare nu din cauza voastra tiganii au devenit hoti? pentru ca i-ati lipsit de libertate si dupa aia le-ati dat drumul fara sa aibe nici un alt drept, nici casa nici loc de bastina...? si care au putut au muncit, care nu, au furat, au cantat...da' daca ii lasati in pace, fara sa-i fi facut sclavi, oare nu cumva ar fi fost in continuare locuitori ai imperiului?ca inainte de a veni prin locurile voastre, nu stiu sa se fi auzit de tigani lucruri rele...SI TOCMAI VOI SA NE JUDECATI?!!! POPOR DE HOTZI SI DE LENESI, FARA PERECHE IN LUMEA ASTA !!! JAVRELOR...ORICAT DE FRUMOS V-ATI IMBRACA, TOT MIROSITI A BALEGAR...CIOBANILOR...POPOR NASCUT DIN VIOLAREA FEMEILOR DACE DE CATRE SOLDATZII ROMANI(LATINI)...APROPO : NUMELE NOSTRU "RROM"- VINE DE LA "LOCUITORI AI IMPERIULUI"...DECI PUTEM SA PRESUPUNEM CA PRINTRE SOLDATII ROMANI( LATINI) CARE V-AU VIOLAT STRABUNICILE AU FOST SI TIGANI...INCHEI CU UN CITAT DIN MADALIN VOICU: " SUNTEM MULTZI...IN 20 DE ANI ROMANIA SE VA SCRIE CU 2 DE R "... RROMANIA RROMANIA RROMANIA RROMANIA RROMANIA

June 6, 2009 8:08 PM

5 comentarii:

Geocer spunea...

Omul a inceput bine : documentat, coerent, politicos. Pacat ca a terminat asa cum a terminat !

alibus spunea...

@Geocer

De aici si zicala aia a te ineca la mal ca locuitorii imperiului :)).

Glumeam...eu nu tin cu nimeni :)).

Mihai Buzea spunea...

@ geocer: a inceput cu tipica disperare a omului care vrea sa fie auzit, fara sa aiba rabdare sa auda ce i se spune. a repetat ce scrisesem si eu in post, aducand in plus exemple concrete (din greaca si din romani). Pe urma s-a pierdut rau de tot, in izbucniri emotionale tipic tiganesti, primitive si necontrolate (si prea usor de demontat ca argumentatie, asta nici nu mai spun: tigani, copii, femei... persoane impulsive, ce sa mai vorbim!).

@ alibus: "s-a-necat la mal ca imperialul la mal!"

:))

bandi spunea...

daca-mi permitetzi... Rromales s-a f#t#t cu dacele, s-a nascut vlahii care i-a facut robi pe rromales care se plange acuma ca odata liberatzi din sclavie n-au de ales si fura, acuzand pe vlahi de nenorocirea lor. putin ironica intorsatura sau?... nu-i nicio intorsatura?

Anonim spunea...

il miglior cantante rumeno:

http://www.youtube.com/watch?v=2ps0eCZ1758