vineri, 11 iunie 2010

“Buna dimineata!”


Incep prin a admite franc: sunt total tampit. De zeci de ani ma minunez ca boul de ce lumea ma ia la misto cand spun “Buna dimineata!” la orele 11 a.m. Exista o varietate de mistouri pe care le absorb, dintre care cel mai nevinovat e “Dimineata era cand m-am sculat eu”. Nu vi le zic si p-alea grele, ca va stiu oameni cu carte.

Ieri m-a pocnit revelatia, in drum spre metrou: romanii nu impart durata zilei la fel ca vest-europenii (englezii, de pilda), pentru ca romanii au inca, la nivel inconstient, un mod de gandire esential taranesc. Nu citadin, ci rural. Un om care munceste la camp gandeste diferit de unul care munceste la fabrica. Sa vedem:

- un orasean isi gandeste timpul in functie de orele indicate de ceas. Ceasul ii spune cand trebuie sa ponteze la venire, cand e pauza de masa, cand e pontarea de plecare, s.a.m.d. Asa ca, inevitabil, isi gandeste durata zilei in patru perioade: dimineata (6 a.m. - 12 a.m.), zi (12 a.m. - 18 p.m.), seara (18 p.m. - 24 p.m.) si noapte (24 p.m. - 6 a.m.). Simplu ca vaca. Intra la munca la o anumita ora, iese la alta ora, munceste in unele zile ale saptamanii, se odineste in altele. Are concediu cu durata fixa, are sarbatori legale la date fixe. Timpul lui e ordonat de ceas si calendar.

- un taran isi gandeste timpul in functie de lumina soarelui. El n-are ceas, si nici ore fixe. “Dimineata” lui este momentul crepuscular de la rasarit, putin inainte si dupa acesta. Dupa asta urmeaza “ziua”, timp in care se munceste, apreciind mereu “ora” (timpul) dupa soare. “Seara” e momentul vesperului, punct; dupa aia e noaptea, cand se doarme (cine a copilarit la tara stie prea bine obsesia taranilor de a se culca imediat dupa cina!). Dupa cum se vede, nici o ora fixa, precizata: nici n-ar avea cum, din moment ce duratele astea se schimba in functie de anotimp.

Bum bum bum, bum bum tiribum, concluzia acum v-o spun: tot eu sunt de vina ca romanii n-aveau ceas... ?!?!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Daca vii la pranz la munca fie ea la oras sau la sat nu mai poti sa zici ca muncesti de dimineata pana seara dupa ce ceas vrei dumneata ... si atunci vine "am muncit de ziua pana noaptea" nu are asemenea rasunet ca prima .... caci dupa cum stii bine "cine se scoala de dimineata departe ajunge". Si ar mai fi o treaba daca te scoli dimineata chiar daca esti incompetent se pierde in acel "domne Gica e un om disciplinat ... e primul la serviciu" .... daca faci altfel inseamna ca ai gresit tara ... Pana la urma conteaza ce se aude nu ce zice / de la Tedi cu mult respect

amishor spunea...

La mine ţine de reflex: când mă scol, indiferent de oră, zic "bună dimineaţa ". La fel când mă culc, chiar şi la somnul de după-amiază, zic invariabil "noapte bună ".

Mihai Buzea spunea...

@ tedi: pai nici n-am zis. Tot ce zic e ca in sfarsit m-am prins de ce lumea se oftica pe mine cand dau "Buna dimineata!" (in mod politicos, parerea mea). Si explicatia e ca romanii n-au ceas. D-aia se oftica oamenii. Da' ce-s eu vinovat?!

Sa puna mana sa-si cumpere ceas!

Mihai Buzea spunea...

@ amishor: pai daca ai dormi cateodata cu capul pe birou (ca mine, dar nu vreau sa ma dau exemplu), ce-ai zice dupa un somn de 3 minute? tot "Buna dimineata!"... ?!

acum, la 16:03?

Corect ar fi sa zici "Buna dupa-amiza!" la trezire, neh?