marți, 12 ianuarie 2010

Amintiri şi poveşti mai deocheate


Vă semnalez o nouă apariţie Neagu Djuvara, la editura Humanitas ca de obicei: ”Amintiri şi poveşti mai deocheate”. Nici o surpriză pentru cei care cunosc marele talent literar al maestrului (93 de ani! Bravo lui! Să vă văd pe voi cum vă ţineţi, şmecherilor, la jumătate din anii lui…), poate doar subiectul buruenos (cum zicea Ion Creangă în Povestea Pulei) e uşor neaşteptat. Iar pentru cei care n-au citit nici o carte de-a lui până acum, asta ar fi foarte bună pentru a începe un ”excurs Djuvara”, care, după modesta mea parere, se cam impune: câţi ca el mai are România?!

Ca să vă stimulez, iată un mic teaser: în îndepărtata lor adolescenţă, Răzvan (fratele autorului) şi prietenii lui făceau concursuri falice. De aici încolo il las pe Neagu Djuvara să povestească:

„Între altele, îşi măsurau „chestia” cu un centimetru fin de croitoreasă, în cele două ipostaze: pleoştită şi semeaţă (lungimea, circumferinţa). Aşa am aflat că Radu Pleşia o avea pe cea mai lungă (cică, cu mult), Răzvan, pe cea mai barosană (model măciucă) şi Gheorghe Ghika, pe cea mai pirpirie, de-l şi botezaseră Puţă, pe când Radu era Gogu şi Răzvan, Ştoi”.
Lectură plăcută!

Niciun comentariu: