miercuri, 23 ianuarie 2013

Criminal Minds

Stau ca prostul și mă uit la episoadele din Criminal Minds, ca să mă prind din vreme ”cine-i criminalul”. Toate bune și frumoase, dar e ceva care a început să mă calce pe nervi: criminalul e bărbat și nu femeie, alb și nu negru, heterosexual și nu homosexual, american de baștină și nu imigrant. Carevasăzică, astea sunt vacile sfinte! Femeile, negrii, homosexualii, imigranții! De ei nu este politically correct să te iei, deci!

Dar dacă e să ne deranjăm să căutăm pe net, aflăm că pușcăriașii din Statele Unite nu seamănă a nimic politically correct: în top conduc bărbații negri, urmați de imigranții jamaicani și de femeile albe. Cam deranjante aceste cifre, nu? Nu prea seamănă cu portretul robot al criminalilor din serial!

Întrebarea din mintea mea, necriminală, sună cam așa: e bine să minți? Tu, ca scenarist american? Nu riști să îți pierzi credibilitatea și pe urmă eu, telespectator, să nu mai iau de bun niciun serial de-al tău, indiferent de calitatea poveștii? Nu cred că e vreo ispravă ca un serial american, care costă cât costă, să aibă același impact la public ca Las Fierbinți!

3 comentarii:

a reader spunea...

Vezi ca insusi link-ul din postul tau infirma spusele tale.

Daca intr-adevar pe barbatii negri ii pune pe primul loc, in schimb femeile albe, la rata criminalitatii, sunt pe ultimul loc - si la fiecare categorie(rasa) intre detinuti sunt mult mai putine femei decat barbati (diferenta de un ordin de marime).

Iar despre jamaicani statistica aia nu zice nimic, zice de hispanici (latino-americani) - ceea ce nu e acelasi lucru - plasandu-i ca rata a criminalitatii (dar nu si ca numar) intre albii nehispanici si negri.

Mai exact:

Incarceration in the United States

2010 Incarceration rates by race and gender per 100,000 [...]

White non-Hispanic:
- Male 678
- Female 91
Black non-Hispanic:
- Male 4,347
- Female 260
Hispanic of any race:
- Male 1,775
- Female 133



Estimated number of inmates held in custody [...] 2009:


Male Total: 2,096,300
- White 693,800
- Black 841,000
- Hispanic 442,000
Female total: 201,200
- White 92,100
- Black 64,800
- Hispanic 32,300

Mihai Buzea spunea...

@ A Reader: dragule, fii bun si gandeste in cheie gicsoniana. Altfel nu intelegi nimic din balmajelile mele si doar te enervezi.

Am vrut sa spun ca:
- dintre barbatii incarcerati, negrii conduc cu cel mai mare procent;
- dintre femeile incarcerate, albele conduc cu cel mai mare procent;
- dintre hispanicii incarcerati, jamaicanii conduc cu cel mai mare procent.

Am folosit aceste cifre pentru a-mi sustine punctul de vedere: femeile, negrii, homosexualii si imigrantii sunt vacile sfinte ale Americii. Cred ca acest lucru este o eroare si mai cred ca el va fi remediat in viitor, printr-o reajustare a "discursului" artistic cat si printr-o reevaluare a corectitudinii politice.

Nu sunt atat de tampit incat sa nu stiu sa citesc un tabel. Daca las impresia, este pentru ca asa-mi convine, din motive de scurtime a textului.

Mihai Buzea spunea...

@ Steve Finnell: i will. Thank you.