luni, 18 februarie 2013

Autonomia altora



Bezbojnicul a comentat pe scurt articolul despre minoritățile din Rusia:

”Ca să nu mai vorbim de faptul că există 21 de republici autonome (adică teribilele „stat în stat” de care tremură orice naționalist român), 1 provincie autonomă și 4 districte autonome, toate creeate pt diverse minorități etnice.”

Absolut corect. Dintre aceste 21 de republici autonome, am ales pentru exemplificare Republica Tuva, din sudul extrem al Siberiei Orientale (la frontiera cu Mongolia), din motivul că acolo raportul dintre majoritatea tuvană și minoritatea rusă este aproximativ similar cu cel din Secuime, dintre majoritatea maghiară și minoritatea română (prin ”Secuime” mă refer doar la județele Harghita și Covasna, nu la Secuimea istorică, ce include și județul Mureș. Acolo a fost altă evoluție demografică).

În ce constau asemănările: și Tuva și Secuimea sunt depresiuni montane, destul de izolate din cauza munților dimprejur; cam 85% din locuitorii republicii autonome sunt tuvanofoni, iar 15% sunt rusofoni; și Tuva, și Secuimea sunt regiuni mai sărace decât media pe țară, dar cu o pronunțată identitate națională a locuitorilor ; ambele au dezvoltat un puternic segment de servicii turistice, după falimentul industriilor comuniste; ambele și-au creat un drapel (Tuva în 1992, Secuimea în 2004), care să definească identitatea națională ; atât în Tuva, cât și în Secuime, există tensiuni între guvernul central (Moscova, respectiv București) și populația locală, dar nu conflicte interetnice între cele două naționalități (tuvani și ruși, în Tuva, maghiari și români, în Secuime).

Sigur, există și deosebiri (cum să nu fie?!), dar nu ele mă interesează, ci o întrebare: de ce românii se inflamează atâta când secuii își afișează identitatea națională, pe când pe ruși îi doare-n coate de tuvani și de identitatea lor? Cred că există două răspunsuri.

Unu : Secuimea este unică în România, pe când în Rusia îs o grămadă de ”secuimi”. Din acest motiv secuii atrag mult mai mult atenția opiniei publice din România decât atrag atenția tuvanii în Rusia. Doi: față de ruși, românii au un stil extrem de păgubos de gândire, ceva de genul ”small thinking”, chiar și în materie de dușmani inventați. Și în Rusia există prostie, xenofobie și vânătoare de adversari imaginari, dar rușii se concentrează pe chestiuni grandioase (”big thinking”): China, America, Bruxelles… aștia-s dușmanii, nenică, nu niște amărășteni care fâlfâie și ei un steag!

În loc de concluzie: autonomii d-astea locale sunt și pe la alții. Pagubă-n ciuperci! Decât să troleze pe net ca proștii, înjurându-i pe unguri, românii ar putea foarte bine să-și ceară fiecare autonomia lui proprie și personală. Ce, numai secuii sunt sătui de corupția și incompetența guvernului (guvernelor !) de la București?! Românii sunt la fel de sătui! Eu, cel puțin, sunt.

Acum nu-mi mai rămâne decât să-mi creez un drapel propriu, drapelul Republicii Autonome Mihai Buzea, și să-l arborez în balcon. Să poftească vreun politician să-mi zică ceva, că imediat îi închid pliscul: sunt cetățean european și am drepturi!

Păi ce mama dracului.

Niciun comentariu: